ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ AVAX ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ! ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΗ, ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9:00 – 11:00 & ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ AVAX (ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 16, ΜΑΡΟΥΣΙ)


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει την απεργιακή μάχη και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ που συνεχίζεται ανυποχώρητα απ’ τη Δευτέρα 20 Μάη.


Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες όλων των ειδικοτήτων (οικοδόμοι, χειριστές, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί) δίνουν μια σκληρή και σπουδαία μάχη, δείχνουν το δρόμο σε όλο τον κλάδο των Κατασκευών.


Με την καθολική συμμετοχή στην απεργία, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις καθημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στα εργοτάξια, τη μαζική συγκέντρωση στις 22 του Μάη στην έδρα του ομίλου AVAX.


Η εργοδοσία της AVAX για να κάμψει τη μαχητικότητά τους, ζήτησε να τερματίσουν την απεργία προκειμένου να «ξεκινήσει» η διαπραγμάτευση των αιτημάτων τους.


Ωστόσο οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο έργο απάντησαν με νέα μαζική Γενική Συνέλευση, έλαβαν ομόφωνα απόφαση συνέχισης της απεργίας, την περασμένη Πέμτπη 23 Μάη.


Συνεχίζουν τον αγώνα για: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο – 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλου του κλάδου. Η ανυποχώρητη στάση, η ενότητα και η αποφασιστικότητά τους μπορεί να σπάσει την αδιαλλαξία του ομίλου AVAX που σαν «εμπροσθοφυλακή» των κατασκευαστικών ομίλων επιχειρεί να «εξαφανίσει» την απεργία απ’τη δημοσιότητα και τους απειλεί με νομικά μέτρα για να σταματήσουν την απεργία.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μηχανικούς –τεχνικούς του έργου να συμμετέχουν στην απεργία, να δυναμώσουν το Σωματείο του ΜΕΤΡΟ.


Να μην υποχωρήσουν στην επίθεση των εκπροσώπων της εργοδοσίας που δηλώνουν ότι: «οι μηχανικοί δε δικαιούνται να απεργήσουν γιατί είναι συνεργάτες» ενώ επιχειρούν να τρομοκρατήσουν με απειλές ότι: «οι μηχανικοί που απεργούν δε θα ξαναβρούν δουλειά στον κλάδο».


Το «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές, τα νέα ρεκόρ κερδοφορίας των κατασκευαστικών ομίλων, των τεχνικών –μελετητικών εταιρειών θεμελιώνεται στη δική μας εκμετάλλευση, στη φτηνή εργασία οικοδόμων και μηχανικών, στην ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με το Μπλοκάκι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση. Έτσι τα κέρδη τους σημειώνουν διψήφια ποσοστά αύξησης για το 2023 ενώ το ανεκτέλεστο των έργων τους αγγίζει τα 17 δις Ευρώ.


Γι’ αυτό η εργοδοσία των κατασκευαστικών ομίλων, των τεχνικών και μελετητικών εταιρειών δε δέχεται να υπογράψει κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τους Μηχανικούς που να καλύπτει και την εργασία με Μπλοκάκι, με ουσιαστικές αυξήσεις.


Την ίδια ώρα το μισθό μας κατατρώει ο πληθωρισμός, η φοροληστεία και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που επιστρέφουν σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους.


Είναι ώρα με τις ανάγκες μας στο προσκήνιο να οργανώσουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς (γραφεία – εργοτάξια) για την ανατροπή της πολιτικής μισθών και εργασιακών σχέσεων της εργοδοσίας στον κλάδο.


Με τον αγώνα μας να κατοχυρώσουμε κατώτατο μισθό βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:


1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,

1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,

1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών

Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.